Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/inkoopindez.org/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292
Heeft het Value-Based Purchasing pay for performance programma de patiënten mortaliteit in de Verenigde staten verbeterd? Een observationele studie. -

Heeft het Value-Based Purchasing pay for performance programma de patiënten mortaliteit in de Verenigde staten verbeterd? Een observationele studie.

 

Drie jaar na de introductie van een pay for performance programma in de Verenigde Staten wordt gemeten of deze de mortaliteit heeft verbeterd. De verwachtingen van deze nieuwe manier om waarde gedreven zorg te implementeren waren hoog. Het kan nog te vroeg zijn om conclusies te trekken, maar dit programma laat, net als zijn voorganger, tot nu toe geen verbetering in de patiënten uitkomsten zien. Deze studie bevat belangrijke lessen waar rekening mee moet worden gehouden wanneer men met behulp van waarde gedreven zorg de patiënten uitkomsten tracht te verhogen.

Zorgsystemen over de hele wereld streven naar het leveren van een hoge zorgkwaliteit en willen tegelijkertijd de kosten beteugelen. Een strategie om dit te stimuleren is het introduceren van financiële prikkels om een hoge zorgwaarde te belonen. Sinds de aanname van de Affordable Care Act in 2010 heeft de Amerikaanse overheid geprobeerd te bewegen richting value based payment. Een sleutelprogramma is Hospital Value-Based Purchasing (HVBP). Dit programma werd geïntroduceerd door de Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) in 2011. HVBP beloont of sanctioneert ziekenhuizen op basis van hun prestatie op verschillen zorgdomeinen, zoals het klinische proces, klinische uitkomsten, patiëntervaringen en kosteneffectiviteit. De bekostiging hiervan is ontworpen om budgetneutraal te zijn. Medicare houdt namelijk een percentage van de verwachte betalingen aan ziekenhuizen in en keert deze uit op basis van de prestatie. In het fiscale jaar 2015 heeft HVBP 1360 santies uitgedeeld en 1700 bonusbetalingen uitgekeerd. Voorstanders beargumenteren dat het geven van zowel sancties als beloningen het waarschijnlijker maakt dat dit programma de uitkomsten verbetert.

In tegenstelling tot eerdere pay for performance programma’s is HVBP niet vrijwillig. Hoe goed een ziekenhuis presteert wordt bepaald in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Vroege resultaten uit het eerste jaar lieten geen effect zien op klinische procesindicatoren of patiëntervaring na introductie van de financiële prikkels. Ten tijde van dit onderzoek zaten de ziekenhuizen al meer dan drie jaar in het programma. Hoewel het aannemelijk is dat het ziekenhuizen tijd kost om zorg te veranderen als een reactie op financiële prikkels, is het begrijpen van de impact van een nationaal programma op de mortaliteit, wellicht wel de belangrijkste zorguitkomst, essentieel.

Dit onderzoek heeft landelijke Medicare data gebruikt om drie vragen te beantwoorden. Ten eerste, wat voor effect heeft het HVBP programma gehad op mortaliteit voor een aantal geselecteerde condities in vergelijking met ziekenhuizen die niet in aanmerking zijn gekomen voor het programma? Ten tweede, verschillen ontwikkelingen in mortaliteit voor de geselecteerde condities van die van een vergelijkbare groep van niet geselecteerde condities? Tot slot, gegeven eerder bewijs dat bepaalde typen ziekenhuizen een grotere prikkel ervaren om kwaliteit te verbeteren in pay for performance programma’s, waren verbeteringen in mortaliteit vooral zichtbaar in een deel van de ziekenhuizen of bij allemaal?

De studie analyseerde alle ziekenhuisopnames van Medicare fee for service begunstigden die werden opgenomen met één van de drie geselecteerde aandoeningen: hartinfarct, congestief hartfalen en longontsteking. Deze condities werden geïdentificeerd door gebruik te maken van diagnosis related group en international classification of diseases, ninth revision (ICD-9) codes. De vergelijkingsgroep bestaat uit de negen meest voorkomende niet chirurgische aandoeningen die niet geselecteerd waren door de HVBP: Beroerte, sepsis, buikgriep en slokdarm ontsteking, maagdarmontsteking, urineweginfectie, metabolische stoornis, aritmie en nierfalen.

De onderzoeksgroep bestond uit die participeerden in het HVBP programma. De controlegroep waren ziekenhuizen in Maryland en streek ziekenhuizen omdat zij niet onder het HVBP programma vallen. Data van de American Hospital Association werd gebruikt om het aantal Medicare patiënten per ziekenhuis te achterhalen. De totale marge voor elk ziekenhuis werd berekend uit de Medicare ziekenhuiskostenrapportages.

Eerst zijn de karakteristieken van de ziekenhuizen en de patiënten binnen en buiten het HVBP programma geanalyseerd en met elkaar vergeleken. Daarna is de gecorrigeerde dertig dagen mortaliteit tussen de twee ziekenhuisgroepen vergeleken. Ook de trends in mortaliteit voor en na de introductie van het programma zijn met elkaar vergeleken. Tot slot is gekeken of de verandering in mortaliteit van de geselecteerde aandoeningen verschilde van de vergelijkingsgroep met de meest voorkomende niet chirurgische aandoeningen binnen de HVBP ziekenhuizen. Voor de analyse op patiënten niveau is de mortaliteit binnen dertig dagen als uitkomst gebruikt. Ook hierbij zijn de trends voor, na en tijdens de interventie gemeten.

Heeft het programma tot de gewenste resultaten geleid?

Van de 2919 ziekenhuizen die participeren in het HVBP programma waren 1571 geschikt om te includeren. Het introduceren van het HVBP programma werd niet geassocieerd met een statistische significante verandering in mortaliteit trends voor de geselecteerde aandoeningen. Ook tussen de geselecteerde en niet-geselecteerde aandoeningen was geen significante verandering. Tevens is er geen significante associatie tussen de introductie van het HVBP programma en verbeteringen in mortaliteit.

Drie jaar na de introductie van het nationale pay for performance programma – Hospital Value-Based Purchasing (HVBP) – in de Verenigde Staten is er geen bewijs gevonden dat dit heeft geleid tot betere zorguitkomsten. Zelfs bij ziekenhuizen die bij de start van het programma de slechtste patiënten mortaliteit hadden, die meer motivatie zouden moeten hebben om de sancties te ontlopen, werd geen bewijs gevonden dat HVBP de situatie meer verbeterde dan de seculaire trends. Samengevat trekken deze bevindingen het effect van een nationaal pay for performance programma en of het de gewenste patiënten uitkomsten biedt in twijfel.

De studie bevat belangrijke implicaties voor internationale pogingen om financiële prikkels te gebruiken om de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen te verbeteren. Het programma waar HVBP op was gebaseerd, the US Premier Hospital Quality Incentive Demonstration, liet ook geen verbeterde uitkomsten voor patiënten zien. HVBP was echter aangepast met financiële prikkels voor zowel prestatie als verbetering om te garanderen dat alle ziekenhuizen een motivatie hebben om te verbeteren. Ook werd verwacht dat HVBP een grotere impact zou hebben omdat het niet alleen goed presterende ziekenhuizen die zich vrijwillig hadden aangemeld betrof. Ondanks deze voordelen is er geen bewijs gevonden dat HVBP de patiënten uitkomsten verbetert. Gegeven de hoeveelheid tijd en middelen gespendeerd aan het ontwerp en de implementatie van dit programma zijn deze resultaten ontmoedigend. Het zou beleidsmakers echter moeten motiveren om veranderingen te overwegen in de structuur en de grootte van de prikkels op een manier dat ze leiden tot daadwerkelijke verbeteringen in de patiëntenzorg. Beleidsmakers zouden niet het nut van pay for performance in zijn geheel in twijfel moeten te trekken.

Conclusie

De introductie van het Amerikaanse HVBP programma werd niet geassocieerd met een lagere 30 dagen mortaliteit. Deze studie suggereert dat de juiste mix van kwaliteitsmaatstaven en prikkels om patiënten uitkomsten te verbeteren nog moet worden geïdentificeerd. Veel landen bewegen naar het behalen van waarde gedreven zorg. Deze resultaten bevatten belangrijke lessen en vragen om een beter begrip van hoe uitkomsten kunnen worden bereikt met dit raamwerk.

 

Volledige referentie: Figueroa, J. F., Tsugawa, Y., Zheng, J., Orav, E. J. & Jha, A. K. (2016). Association between the Value-Based Purchasing pay for performance program and patient mortality in US hospitals: Observational study, The British Medical Journal. doi:10.1136/bmj.i2214.
Klik hier voor het volledige artikel

Facebooktwitterlinkedinmail

1 comment on “Heeft het Value-Based Purchasing pay for performance programma de patiënten mortaliteit in de Verenigde staten verbeterd? Een observationele studie.”

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.