Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/inkoopindez.org/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292
Inkoopuitgaven van Amerikaanse ziekenhuizen -

Inkoopuitgaven van Amerikaanse ziekenhuizen

Het doel van dit artikel is om een inzicht te geven in de gemiddelde omvang van inkoopuitgaven van Amerikaanse ziekenhuizen. Gemiddeld beslaan inkoopuitgaven 15 procent van de totale uitgaven van een Amerikaans ziekenhuis. In ziekenhuizen met een complexe case-mix beslaan inkoopuitgaven soms zelfs 30 tot 40 procent van de totale uitgaven. Het is dan ook de grootste kostenpost na salarissen en biedt tegelijkertijd de meeste mogelijkheden om kosten-effectiever te worden.

Door de maatschappelijke druk om de kosten van de zorg te drukken zoeken veel ziekenhuizen naar kostenbesparende mogelijkheden in hun supply chain operations. Toch geeft nog steeds de helft van de Amerikaanse ziekenhuizen aan dat hun supply chain niet volwassen genoeg is. In vergelijking met andere sectoren zijn de ketens van ziekenhuizen gefragmenteerd doordat ziekenhuizen samenwerken met een breed scala aan medische en niet-medische partijen, zoals leveranciers, verzekeraars en GPOs. Door deze complexiteit zijn er de laatste jaren weinig verbeteringen geweest op het gebied van prijs en kwaliteit. Daarnaast worden supply chain activiteiten zoals voorraadbeheer en inkoop steeds vaker uitbesteed, waardoor het ziekenhuis weinig controle heeft over de flow van fysieke producten. Dit maakt optimalisatie lastig.

In dit artikel beogen de onderzoekers het gemiddelde en de spreiding van inkoopuitgaven te schatten en verschillen tussen ziekenhuizen aan het licht te brengen. Het begrip inkoopuitgaven omvat de kosten voor de inkoop van fysieke goederen, anders dan kosten voor arbeid en dienstverlening gerelateerd aan inkoop, logistiek en voorraadbeheer. Eerdere onderzoeken naar inkoopuitgaven (supply expenses) gebruikten steeds verschillende definities en verschillende regels voor het wel of niet meenemen van bepaalde kosten, en kwamen tot schattingen van gemiddelde inkoopuitgaven die varieerden van 17 tot 45%. Het doel van dit artikel is om managers en onderzoekers een eenduidige en toegankelijke maatstaf van inkoopuitgaven te presenteren zodat deze gebruikt kan worden om de ziekenhuis supply chain te benchmarken en te optimaliseren.

Methode

Om dit doel te bereiken analyseren de auteurs financiële data van de American Hospital Association (AHA) Annual Survey van het fiscale jaar 2013. Deze jaarlijkse survey bevat een eenduidig gedefinieerd item voor inkoopuitgaven, welke gebruikt wordt in deze studie. Ziekenhuizen met minder dan 100 opnamen in 2013 werden buiten de analyse gelaten. Dit resulteerde in het analyseren van data afkomstig van 3.806 ziekenhuizen. De gemiddelde Case-Mix Index (CMI) werd verkregen van het Center for Medicare & Medicaid Services. Deze maatstaf geeft een indicatie van de complexiteit en diversiteit van de patiënten die een ziekenhuis bedient.

Resultaten

Aan de hand van de analyses werd duidelijk dat de gemiddelde inkoopuitgaven van de ziekenhuizen in de Verenigde Staten 3,76 miljoen dollar is (mediaan = 9,12 miljoen dollar). De ratio ten opzichte van de totale ziekenhuisuitgaven was 15%. Gemiddeld waren de inkoopuitgaven per patiëntopname 4.470 dollar. Zowel de verdeling van inkoopuitgaven als van inkoopuitgaven per patiëntopname laten een lange “staart” (tail) naar rechts zien, hetgeen betekent dat een klein aantal ziekenhuizen veel hogere inkoopuitgaven dan gemiddeld hebben. Ziekenhuizen met een chirurgische of orthopedische specialisatie hadden de hoogste gemiddelde inkoopuitgaven (35% van totale kosten) en ziekenhuizen met een oncologische specialisatie hadden de hoogste inkoopuitgaven per patiëntopname (38.750 dollar). De laagste inkoopuitgaven werden gevonden bij ziekenhuizen met specialisaties kinderpsychiatrie en revalidatie (5% van totale kosten en 1.100 dollar per patiëntopname).

Uit de analyses blijkt daarnaast dat er een sterk positief verband bestaat tussen de complexiteit en diversiteit van patiënten behandeld in een ziekenhuis (de Case-Mix Index) en de supply expense. Ziekenhuizen met een opleidingsfunctie zoals academische ziekenhuizen, welke vaak ook een hogere Case-Mix Index hebben, hadden hogere inkoopuitgaven als percentage van totale kosten en per patiënt opname. Ziekenhuizen in landelijke gebieden hadden lagere inkoopuitgaven en gemiddeld een lagere Case-Mix Index.

Discussie en conclusie

Het geschatte percentage van de totale inkoopuitgaven (15%) verschilde sterk van dat van eerder gedane onderzoeken (25-40%). Het is waarschijnlijk dat dit verschil voor een groot deel toe te wijzen is aan de in- of exclusie van de salarissen van personen die zich bezighouden met inkoop en supply chain management. Hoewel dit een belangrijke kostenpost is, besteden veel ziekenhuizen deze activiteiten uit. Dit maakt dat het includeren van deze kosten de vergelijking tussen ziekenhuizen moeilijker maakt.

Inkoopuitgaven vertegenwoordigen een kostenpost waarvoor het snelst prestatie verbetering kan worden verwezenlijkt. Kostenbeheersing aan de inkoopkant wordt ook steeds belangrijker, zeker wanneer de financiers van de zorg nieuwe betalingsinitiatieven introduceren zoals bundled payment. Onderzoekers en managers dienen meer aandacht te hebben voor de inkoopkosten aangezien de inzet van kosten-effectieve van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen de sleutel is tot het bereiken van betere financiële uitkomsten in combinatie met een hogere kwaliteit. Zowel de interne processen als de externe relaties dienen onder de loep genomen te worden als onderdeel van een Total Cost of Ownership (TCO) filosofie.

Abdulsalam, Y., & Schneller, E. (2017). Hospital Supply Expenses: An Important Ingrediënt in Health Services Research, Medical Care Research and Review, 1-13. doi:10.1177/1077558717719928

 

Klik hier voor het volledige artikel

Facebooktwitterlinkedinmail

1 comment on “Inkoopuitgaven van Amerikaanse ziekenhuizen”

  1. BestZak Beantwoorden

    I see you don’t monetize inkoopindez.org, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month with new monetization method.
    This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all
    websites), for more details simply search in gooogle: murgrabia’s tools

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.