Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/inkoopin/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Inkoop van Zorg -

Inkoop van Zorg

In landen met een scheiding tussen de financiers en de aanbieders van zorg, zoals Nederland, de Verenigde Staten en vele andere landen, ontstaan inkooprelaties tussen de financiers en de zorgaanbieders. Het proces waarmee financiers zorgaanbieders selecteren en contracteren wordt “zorginkoop” of “inkoop van zorg” genoemd. De inkopers van zorg zijn, afhankelijk van het zorgstelsel in een land, de centrale overheid, lagere overheden zoals gemeenten of regionale overheidsinstanties, zorgverzekeraars, of werkgevers. De leveranciers van zorg zijn ziekenhuizen, huisartsen, tandartsen, paramedici, apotheken, klinieken en andere zorgaanbieders.

Inkoop van zorg houdt zich bezig met de vraag hoe middels selectie, contractering en het management van de leveranciersrelatie, de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg geoptimaliseerd kan worden, en daarmee de waarde van de zorg gemaximaliseerd.

 

Ga naar artikelen over Inkoop van zorg.