Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/inkoopin/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288
Het toevoegen van een kostenconditie aan het waardegedreven zorginkoop programma van Medicare beloont ziekenhuizen met lage zorgkwaliteit -

Het toevoegen van een kostenconditie aan het waardegedreven zorginkoop programma van Medicare beloont ziekenhuizen met lage zorgkwaliteit

De Amerikaanse Centers for Medicare and Medicaid Services (die zorg verzekeren en contracteren voor ouderen en mensen met lagere inkomens) proberen ziekenhuizen te prikkelen om zorg van hoge kwaliteit tegen lage kosten te leveren door middel van het Hospital Value-Based Purchasing (waardegedreven zorginkoop) programma. Vóór 2015 werden ziekenhuizen alleen beoordeeld op hun kwaliteit en konden zij op basis van kwaliteit een financiële bonus of malus ontvangen. Vanaf (het fiscale jaar) 2015 is voor het eerst ook een kostenconditie opgenomen, waardoor dit het eerste nationale Amerikaanse onderzoek is dat beide factoren, kwaliteit en kosten, meeneemt.

Ziekenhuizen die meedoen aan dit programma konden in 2015 dus voor het eerst een financiële bonus of malus ontvangen gebaseerd op een combinatie van geleverde kwaliteit van zorg en kosten. In dit programma wordt voor wat betreft kosten gekeken naar de declaraties per patiënt over een zorgcyclus die loopt van drie dagen vóór opname tot 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis. Ziekenhuizen worden vergeleken op basis van casemix-gecorrigeerde kosten per patiënt. In het nieuwe programma tellen kosten mee voor 20% in het bepalen van de bonus/malus, medische proceskwaliteit voor 20%, patiëntervaring voor 30% en zorguitkomsten ook voor 30%.

In het onderzoek is gekeken naar het effect van dit programma op de bonussen en de malussen die ziekenhuizen ontvangen, nu er een nieuwe conditie is toegevoegd. Ten eerste is de relatie tussen kosten en ziekenhuiseigenschappen, zoals grootte en kwaliteit, onderzocht. Daarnaast is er gekeken naar het effect van de nieuwe kostenmetriek op de verdeling van bonussen en malussen over ziekenhuizen. De data die voor dit onderzoek is gebruikt, komt van 2.679 Amerikaanse ziekenhuizen die in aanmerking kwamen voor het Hospital Value-Based Purchasing programma in de jaren 2014 en 2015, en waarvan alle gegevens beschikbaar waren (dit gold voor 87% van de ziekenhuizen die in 2015 deelnamen aan het programma).

De uitkomsten van de analyses laten zien dat grote, for-profit, stedelijke en academische ziekenhuizen vaker hogere opnamekosten hebben. Hierdoor hebben deze ziekenhuizen sinds 2015 een grotere kans om een malus te ontvangen. Het onderzoek laat verder zien dat met het toevoegen van de kosteneis, een andere verdeling van bonussen en malussen is ontstaan tussen de verschillende typen ziekenhuizen. Over het algemeen worden de ziekenhuizen met de beste prestaties beloond, in beide jaren 2014 en 2015 ontvingen alle ziekenhuizen met hoge kwaliteit dan ook bonussen. Ziekenhuizen met gemiddelde kwaliteit ontvingen in 2015 iets minder vaak een bonus. Opvallend is dat sinds 2015 ook enkele ziekenhuizen met lage kwaliteit bonussen ontvangen. Daarnaast is er net als in eerder onderzoek aangetoond dat grotere ziekenhuizen (die vaker minder kostenefficiënt zijn) beter presteren in medische proceskwaliteit, terwijl kleinere ziekenhuizen zich onderscheiden door hogere scores op patiëntervaring.

Dit onderzoek vraagt om extra aandacht voor de inconsistente en zwakke associatie die gevonden is tussen de kwaliteit van een ziekenhuis en haar kosten (efficiëntie). In de nieuwe situatie hebben naast efficiënte ziekenhuizen dus ook enkele ziekenhuizen met lage kwaliteit profijt van de toegevoegde kostenconditie. In 2014 ontving 38% van de efficiënte ziekenhuizen een bonus, in vergelijking met 100% van de efficiënte ziekenhuizen in 2015. Voor de ziekenhuizen met lage kwaliteit van zorg is het percentage met een bonus gestegen van 0% in 2014 naar 17% in 2015. De onderzoekers adviseren de Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) om een minimum kwaliteitsdrempel in te voeren om te voorkomen dat efficiënte ziekenhuizen met lage kwaliteit in het Hospital Value-Based Purchasing programma beloond worden. Dit zou gecombineerd kunnen worden met een minimumdrempel voor efficiency, net zoals dat al gebeurt in andere CMS programma’s zoals het Physician Value-Based Payment Modifier programma en het Medicare Shared Savings programma.

Volledige referentie: Das, A., Norton, E. C., Miller, D. C., Ryan, A. M., Birkmeyer, J. D. & Chen, L. M. (2016) Adding A Spending Metric To Medicare’s Value-Based Purchasing Program Rewarded Low-Quality Hospitals. Health Affairs, 35(5), 898-906.

Klik hier voor het volledige artikel

 

Facebooktwitterlinkedinmail

1 comment on “Het toevoegen van een kostenconditie aan het waardegedreven zorginkoop programma van Medicare beloont ziekenhuizen met lage zorgkwaliteit”

  1. Eliza Beantwoorden

    Reste la question suivante: êtes-vous entré-e dans la profession d’enseignant-e pour être confronté à cela? Si oui, je vous invite à lire les articles consacrés ici aux Elèves 2.0 et plus pae¨iculiÃtremrnt cet article: Elèves 2.0 recherchent de toute urgence Professeurs 2.0.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *