Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/inkoopindez.org/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292
Het “Alternative Quality Contract” -

Het “Alternative Quality Contract”

In 2009 heeft Blue Cross Blue Shield (BCBS) of Massachusetts een nieuw type contract in de markt gezet voor de inkoop van zorg onder de naam “Alternative Quality Contract”. Dit contract combineert capitation (abonnementstarief per lid/verzekerde) met prestatiebeloning in een meerjarenovereenkomst (vijf jaar). Met dit contract worden groepen van zorgaanbieders gecontracteerd die verantwoordelijk zijn voor de eerstelijns zorg van ten minste 5000 BCBS leden. Deze “zorggroepen” bestaan uit meerdere samenwerkende specialistenpraktijken of combinaties van eerstelijns zorgaanbieders en ziekenhuizen. Uit het abonnementstarief moet ook alle zorg betaald worden die de betreffende BCBS leden nodig hebben van zorgaanbieders buiten de zorggroep. GGZ en verslavingszorg worden soms buiten dit budget om vergoed.

Groepen kunnen op vrijwillige basis voor dit nieuwe type contract kiezen. BCBS onderhandelt met elke groep apart over het totale budget (opgebouwd uit de abonnementstarieven). Om dit contract aantrekkelijk te maken ligt het budget in het eerste jaar doorgaans niet onder het oude budget. Voor alle vijf jaren wordt een tariefstijging afgesproken. Het budget wordt jaarlijks aangepast aan de casemix. Groepen kunnen kiezen tussen volledig risicodragend zijn of winst- en verlies delen met BCBS met een precentage tussen 50% en 100%. Groepen zijn verplicht zich bij BCBS of bij een ander te verzekeren tegen zeer dure patiënten. En de budgetten kunnen tussentijds worden aangepast aan onvoorziene algemene kostenontwikkelingen in de zorg.

De groepen kunnen een maximale bonus van 10% verdienen bovenop het budget. Hiervoor zijn 32 kwaliteitsindicatoren voor eerstelijns- en poliklinische zorg en 32 indicatoren voor ziekenhuiszorg gedefinieerd. Voor iedere indicator zijn twee drempelwaarden gedefinieerd: “gate 1” op de mediaan van de huidige prestaties van zorggroepen en “gate 5” op het niveau van een ideaal presterende zorggroep. De bonus hangt af van een gewogen totaal van de prestaties tussen gate 1 en gate 5 op alle 64 indicatoren.

Omdat de zorggroepen bij dit type contract inzicht nodig hebben in de zorg die hun leden bij andere aanbieders ontvangen ondersteunt BCBS de zorggroepen met een speciaal ontwikkeld systeem voor gegevensuitwisseling. Via dit systeem wordt ook spiegelinformatie over praktijkvariatie met de zorggroepen gedeeld. BCBS deelt ook informatie over vermijdbare opnames met de zorggroepen. Zorggroepen krijgen gedurende het jaar op basis van fee-for-service betaald en aan het eind van het jaar worden de verschillen met het afgesproken budget verrekend. In 2009 kozen zeven zorggroepen voor het Alternative Quality Contract, variërend van een kleine groep van 50 huisartspraktijken en één ziekenhuis, tot een zeer grote groep van 276 huisartspraktijken en zes ziekenhuizen.

Volledige referentie: Chernew, M. E., Mechanic, R. E., Landon, B. E., & Safran, D. G. (2011). Private-payer innovation in Massachusetts: the ‘alternative quality contract’. Health Affairs, 30(1), 51-61.

Klik hier voor het volledige artikel

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.