Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/inkoopindez.org/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292
“Geef het geld uit alsof het van jezelf is” -

“Geef het geld uit alsof het van jezelf is”

Deze column verscheen eerder in vakblad Deal! van mei 2018

Met veel genoegen sluit ik me aan bij het rijtje NEVI-hoogleraren dat om beurten de column From Science invulling geeft. De komende jaren mag ik als bijzonder hoogleraar, met steun van de NEVI, het vakgebied “inkoopmanagement in de zorg” verder gaan ontwikkelen in onderzoek en onderwijs. Sinds 2010 houd ik me al met dit onderwerp, inkoop van zorg en inkoop voor de zorg, bezig. Zo geef ik sinds die tijd een keuzevak over deze materie in de Master opleidingen Supply Chain Management aan de Rotterdam School of Management en Health Care Management aan de Erasmus School of Health Policy and Management. De leerstoel is aan beide instituten gevestigd.

De week voor Pasen zagen we elkaar als NEVI-hoogleraren traditioneel weer op het jaarlijkse IPSERA congres. Dit keer werd dit internationale inkoopcongres in Athene gehouden. Het IPSERA congres was zoals altijd weer een inspirerende bijeenkomst. Alhoewel dit allereerst een wetenschappelijk congres is, is het zeer zeker ook interessant voor inkopers uit de praktijk. Volgend jaar zal het in Milaan georganiseerd worden. Zie voor meer informatie www.ipsera.com.

Traditiegetrouw worden op het congres ook een aantal awards uitgereikt. De eerste die het vermelden waard is, is de NEVI Zorg Best Healthcare Paper award voor het beste congrespaper over inkoopmanagement in de zorg. Dit jaar ging deze prijs naar collega’s uit Liverpool, met een paper over het gebrek aan contractmanagement in de NHS. Een samenvatting van dit paper volgt binnenkort op mijn website www.inkoopindez.org.

Nog belangwekkender is de andere prijs die ik mocht uitreiken, samen met Finn Wynstra. Dit is de IPSERA Lifetime Achievement Award die IPSERA voor de vierde keer uitreikte. Of eigenlijk de vierde en vijfde keer, want de prijs ging naar twee eminente landgenoten uit het inkoopvak: Jan Telgen en Arjan van Weele. De Lifetime Achievement Award eert IPSERA leden die uitzonderlijk veel betekend hebben voor het inkoopvak, via hun werk voor de vereniging, hun onderzoek, onderwijs en impact op de samenleving.

Beide heren waren ook aanwezig bij een presentatie van Katri Kauppi uit Helsinki (in 2009 mijn eerste promovenda), die haar onderzoek naar publieke inkoop in Finland presenteerde. Zij liet zien dat er aan het eind van het jaar, als de budgetten “opgemaakt” moeten worden, een duidelijke uitgavenpiek te zien is, gevolgd door een dal in januari en februari. Het was bij deze presentatie dat Arjan stelde: “je zou willen dat inkopers het geld uitgaven alsof het van henzelf was”.

Ik interpreteer deze stelling als een oproep tot zinnige besteding van (publiek) geld. In mijn vakgebied ook een zeer relevante oproep. Hier wil ik dan ook als hoogleraar mijn bijdrage aan leveren. Ik operationaliseer deze zinnige besteding van zorgpremiegeld als inkopen op waarde, met meer nadruk op zorguitkomsten, op preventie en op innovatie. Helaas zitten er in het huidige systeem veel prikkels voor zorgaanbieders om volumes van (bestaande) behandelingen te behouden of te vergroten. En is het inkoopbeleid van zorginkopers als reactie daarop gericht op het beheersen van prijzen en volumes. We hebben innovatieve vormen van inkoop nodig om kwaliteit en zorguitkomsten (“health outcomes that matter to the patient”) te laten prevaleren boven prijzen en volumes. Ik zie de bijdrage van mijn leerstoel aan de samenleving als waardevol als we via professionele inkoop het zorgsysteem weten te veranderen van een volumegericht systeem naar een waardegericht systeem.

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.