Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/inkoopindez.org/public_html/wp-content/themes/Minamaze_Pro/admin/main/inc/class.redux_filesystem.php on line 29

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/inkoopindez.org/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292
De impact van specialisten in loondienst op supply chain management prestaties -

De impact van specialisten in loondienst op supply chain management prestaties

Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben onderzocht of ziekenhuizen met relatief meer specialisten in loondienst beter presteren in termen van supply chain efficiëntie. De achterliggende aanname is dat een specialist in loondienst gebaat is bij een kostenefficiënte werkgever, en dat een specialist in loondient meer gecommiteerd is aan procesverbeteringen in het ziekenhuis.

Het onderzoek richtte zich op de relatie tussen enerzijds het aandeel specialisten in loondienst en anderzijds de inkoopkosten voor medische producten en de totale voorraadkosten (beide als percentage van totale operationele kosten).

De data voor dit onderzoek komt van ziekenhuizen in Californië in de jaren 2007-2009. De data komt van 275 verschillende ziekenhuizen, leidend tot 752 observaties uit die drie verschillende jaren. Alle data komt uit beschikbare rapporten, zoals jaarverslagen.

Diverse kenmerken van de ziekenhuizen werden als controle variabelen meegenomen in het onderzoek: Grootte van het ziekenhuis, stads- of streekziekenhuis, mate van concurrentie in het adherentiegebied, onderdeel van een ziekenhuisgroep of niet, operationeel management uitbesteed of niet, gebruikmakend van “group purchasing organizations (GPOs)” of niet, type ziekenhuis (academisch of niet), eigenaarschap, bezettingsgraad, casemix, gebruikmakend van EPD of niet, zorgkwaliteit, patiëntervaringen, zorgprotocol compliance, en klinische uitkomsten.

Voor deze Californische ziekenhuizen bestaan gemiddeld 17% van hun totale operationele kosten uit inkoopkosten voor medische producten, en dit representeert 60% van hun totale inkoopkosten. Voorraadkosten bedroegen gemiddeld 1,6% van de totale operationele kosten.

De analyses laten zien dat een hoger aandeel specialisten in loondienst inderdaad gerelateerd is aan lagere inkoopkosten van medische producten.

De analyses laten ook zien dat inkoopkosten sterk lager zijn voor publieke ziekenhuizen (itt private), maar hoger bij complexere casemix van patiënten en hoger bij grotere ziekenhuizen. Deze drie kenmerken hebben een grotere invloed op inkoopkosten dan specialisten in loondienst. Hogere lokale concurrentie tussen ziekenhuizen is gerelateerd aan lagere inkoopkosten en het uitbesteden van operationeel management is ook gerelateerd aan lagere inkoopkosten. Ook namen de inkoopkosten (als percentage) af over de tijd van 2007 naar 2009.

Ook de voorraadkosten zijn lager in ziekenhuizen met een hoger aandeel specialisten in loondienst, maar die relatie is een stuk zwakker. Alle relaties tussen ziekenhuiskenmerken en voorraadkosten zijn overigens zwakker dan de relaties tussen ziekenhuiskenmerken en inkoopkosten.

De auteurs merken op dat het gebruikmaken van GPOs niet samenhangt met lagere inkoopkosten of lagere voorraadkosten (er is zelfs een licht positieve relatie met voorraadkosten).

Het feit dat deze relaties gevonden worden in Californië betekent niet dat we in Nederland per se hetzelfde moeten verwachten. Maar het is zeer zeker de moeite waard dit te onderzoeken. Verder wijzen de auteurs erop dat het ook nog zo zou kunnen zijn dat specialisten die ervoor kiezen in loondienst te werken van zichzelf al geïnteresseerd zijn in kosten efficiëntie en procesverbetering. Zou dat de verklaring achter deze bevindingen zijn, dan mag van het “gedwongen” vergroten van het aandeel specialisten in loondienst geen verlagend effect op de inkoopkosten verwacht worden.

Volledige referentie: Young, G. J., Nyaga, G. N., & Zepeda, D. (2016). Hospital employment of physicians and supply chain performance: An empirical investigation. Health Care Management Review, 41(3), 244-255.

Klik hier voor het volledige artikel

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.